Under senare år har Ismopuppan låtit tala om sig som en riktigt bra harrfluga. Upphovsman är Ismo Hyvärinen i Kiruna, och med hans originalfluga som förebild har jag snidat egna puppor, och här följer en beskrivning över processen.
Där jag gjort på annat sätt än Ismo har jag angivit det.

 
 
1 Här är det som behövs i material och verktyg. På bilden saknas färger och penslar. Jag använder Humbrols modellfärger.
 
  2 Skär till balsan i rätt format, dvs. ca 4 x 4 x 15 mm. Skär en grund skåra på undersidan, från mitten av biten och ut genom ena kortsidan. Skåran ska vara lika lång som krokskaftet. Ett tips är att göra många puppor på en gång.
 
 
3 Blanda till epoxylim, det behövs bara lite. Lägg en sträng längst skåran. Tryck dit kroken, men inte mer än att skaftet ligger i våg med balsan. Glöm inte att lämna 1-2 millimeter fri för ben och huvud.
Ismo snidar till formen på pupporna innan han limmar dem på kroken.
 
  4 Snida nu till formen grovt med en vass modellkniv. Kroppen ska ha formen av en cigarr, alltså inte så smal vid huvudet. Stjärten ska smalna av ganska tvärt, och inte vara långsamt avsmalnande. Längst fram på undersidan ska kroppen ha formen av en köl. Detta för att benen inte ska spreta ut för mycket.
 
 
5 Formen finslipas med ett fint sandpapper. Ta det försiktigt så du inte tar för mycket.   6 Lägg nu pupporna i blöt 30 sekunder och låt dem sedan torka. Av vattnet reser sig de ytliga fibrerna, och dessa putsar du bort med fint sandpapper.
Detta moment hoppas Mäster Ismo över. Han använder tvåkomponents epoxyfärg, och den är så tjock att den döljer eventuella fibrer.
 
 

7 Nu ska pupporna målas. Det är ett tidskrävande moment, eftersom originalet består av fyra olika färgfält - svart, gul, grön och brun. För att uppnå bästa resultat bör färgen få torka innan nästa färg appliceras. Det går lättare om du har något att hålla flugan med, en hackeltång, peang e.d.   8 Pupporna lackas enligt bilden.
     
9 Avsluta med att lacka puppan. Ett vanligt Super Epoxylim fungerar alldeles utmärkt och ger en fin och hård yta. Den fyller dessutom ganska bra, och döljer eventuella skavanker. Här nedan ser ni originalet (till vänster) och min kopia.
Eftersom Ismo lackar/målar med epoxyfärg behöver han inte ytlacka sina puppor extra, då de får en stark yta direkt.
  10 När lacken torkat är det dags att slutföra flugan med ben och huvud. Benen består av fibrer från en borste eller pensel. Har du tur hittar du fibrer i rätt färg: bärnstensgul. Originalet har dock färgade ben, så antagligen är det svårt att hitta rätt färg. Jag gjorde det lätt för mig och använde brunaktiga fibrer direkt från en borste.
Två ben ska peka bakåt och vara ungefär lika långa som kroppen. Det är när du fäster in dessa ben som det visar sig om du format kroppen rätt. Det gäller att kroppen är smal längst fram, som fören på en båt, så den inte tvingar ut benen för långt från kroppen. Benen ska alltså löpa en liten bit under kroppen för att sedan peka utåt.
De två frambenen är enklare. De ska peka ut 90 grader från kroppen och inte vara för långa.

Lycka till och skitfiske!
© Johan Nygren/Bigsalmon 2004

<< Tillbaka